Doprava ZDARMA do GLS Parcelshopů

Elektřina všude? Battery Box

Vítáme vás v éře, kde energie není pouze zdrojem, ale i svobodou. Svobodou, kterou vám dávají přenosné nabíjecí stanice!

Elektřina všude? Teď už ano!

Žijeme ve světě, ve kterém už řada z nás neumí být delší dobu offline. Když se na nepřiměřenou dobu ocitneme bez „elektronického kontaktu“ se světem, někteří z nás mohou přinejmenším lehce znervóznět. A být online zároveň znamená mít přístup k elektrické energii. To je doma nebo v práci celkem normální. Co když se ale vydáme za dobrodružstvím mimo civilizaci? Jestli se chcete vyhnout pomyslné pohromě, kdy budou vaše elektronické „hračky“ bez šťávy, v následující textu vám představíme přenosnou nabíjecí stanici, se kterou si můžete vzít pořádnou porci elektřiny s sebou téměř kamkoliv. A to nejen pro mobily nebo tablety, ale i mnohem náročnější spotřebiče. Parkujete na sídlišti a je pro vás problém nabít si autobaterii? S nabíjecí stanicí a patřičnou nabíječkou vyřešíte i tohle.

Obytňák z vašeho kombíku

Přenosná nabíjecí stanice nebo také battery box od značky Goowei Energy je pro představu taková větší powerbanka, která má ovšem proti powerbance daleko širší možnosti využití. Chcete vyrazit pod stan nebo s karavanem někam na samotu, ale zároveň si tam dopřát vychlazené pití z lednice nebo třeba svou oblíbenou ranní kávu? Pro bateriové boxy Goowei Energy žádný problém. Integrovaný měnič napětí zvládá poskytnout výkon až 1000 Wattů. V současnosti už ani pro takový komfort při vašich nevšedních dobrodružstvích nepotřebujete těžkou a hlučnou elektrocentrálu. Další výhodou oproti pomocným trakčním bateriím v obytných vozech je zejména to, že tuto stanici můžete umístit téměř kamkoliv a snadno ji i přemístíte. Silové konektory umožňují snadné a rychlé připojení. Bateriový box převezete v jakémkoli autě a při kempování z něj budete nadšeni. Nebo ho jednoduše odnesete do chaty pro další využití, ale může se hodit i doma třeba při výpadku proudu.

Kde vzít elektřinu na dobíjení stanice?

Nabíjecí stanice Goowei Energy mají vyhrazený vstup pro nabíjení pomocí solárního panelu (kromě varianty s olověnou baterií GBB100). Efektivní MPPT regulátor si poradí s výkonem až 300 W (max. 50V/20A). S takovým panelem jste schopni klidně nabít i značně vybitou stanici. Například menší ledničku můžete s takovou sestavou provozovat v letních měsících neomezeně, i když nebude jen pražit slunce. A pokud bude solární panel správně nasměrovaný přímému slunci, zvládne pokrýt i výrazně vyšší spotřebu. Nejlepší na tom je, že je vše tiché a vy tak nebudete nikoho rušit. A v kombinaci s přenosným solárním panelem si tuhle „elektrárnu“ zprovozníte téměř kdekoli. Stanici můžete samozřejmě dobíjet i přiloženou nabíječkou, případně rozšířit o volitelnou DC-DC nabíječkou vhodných parametrů. Informační LED displej ukáže kromě stavu nabití i třeba aktuální výkon měniče.

Nepřeberné množství využití s 10 konektory

Jedna AC zásuvka umožňuje připojit 230V spotřebiče do celkového příkonu 1000 W. Čistý sinus zajišťuje bezpečný provoz citlivé elektroniky jako jsou notebooky, měřící přístroje apod. Potřebujete zastřihnout keře elektrickým plotostřihem mimo váš pozemek, ale nemáte dostatečně dlouhý prodlužovák? Nebo třeba chladit malou mobilní klimatizací chatku, kutit s ručním nářadím či relaxovat u televize? S touto stanicí žádný problém i v místech, kde není možnost připojení k veřejné rozvodné síti.

Do dvou cigaretových zásuvek zase zapojíte běžné spotřebiče určené pro použití ve vozidlech. Typicky autoledničku, autokompresor, ventilátor, ruční vysavač, lampu apod.

Dva USB výstupy 5V/2.1A jsou optimální pro dobíjení většiny přenosné elektroniky. Pro představu, stanice s baterií 200Ah zvládne dobíjet váš mobil zhruba po dobu jednoho roku (vypočteno s dobíjením 11Wh každý druhý den). Kdybyste se náhodou chtěli na rok odstěhovat mimo civilizaci.

Čtyři DC konektory typu Anderson SC50 snesou proudové zatížení až 50 A. Tři z nich slouží k napájení stejnosměrným proudem až 50 A a zároveň jimi můžete nabíjet vnitřní akumulátor stanice. Součástí dodávka jsou připravené propojovací konektory s kabeláží. Čtvrtý konektor je určen k připojení již zmíněného solárního panelu.  Toto se netýká varianty stanice s vnitřní olověnou baterií. Ta má 4x napájecí/nabíjecí konektor SC50 a neobsahuje solární regulátor.

Poslední největší konektor Anderson SC175 je navržen pro zatížení až 175 A. Můžete jej využít pro 12V DC spotřebiče do příkonu až 2000W, jako například měnič napětí. Rovněž s přiloženými startovacími kabely dokáže pomoci při startu menších motorů.

Varianty přenosných nabíjecích stanic a obsah balení

Přenosné nabíjecí stanice Goowei Energy lithium obsahují články typu LiFePO4, které patří k těm nejbezpečnějším.

  • K dostání jsou s kapacitami: 100 Ah, 120 Ah, 150 Ah a 200 Ah.
  • Vyjádřeno celkovou energetickou kapacitou: 1280 Wh, 1536 Wh, 1920 Wh a 2560 Wh.
  • Olověná verze má 100 Ah baterii s konstrukcí VRLA/AGM.

V balení každé stanice najdete externí síťovou nabíječku a startovací kabely s kleštěmi. Lithiové provedení navíc obsahuje 4 záslepky SC konektorů, upínací popruh a dva DC kabely osazené konektory SC50.

Zajímá vás, jak dlouho vám stanice vydrží?

Když ji budete požívat velmi často, tedy např. 200x za rok, tak klidně i 10 let při dodržení max. 80% hloubky vybití. U verze s olověnou baterií je to výrazně méně.

Závěr

Přenosné nabíjecí stanice nejsou zrovna nejlevnější udělátka. Jestli ale patříte k mírně nadprůměrným dobrodruhům, jistě vás po přečtení toho článku napadá celá řada využití, při kterých vám „power station“ usnadní život. A s její životností po mnoho let.